Benjamin Gourmet

Benjamin Gourmet maakt samen met Claude Collignon en Francis Clébant deel uit van het trio schilders uit Bouillon, die ten tijde van José Chaidron in Vresse naam maakten dankzij hun talent.

Tegelijkertijd schilder en een goede vriend van Jose Chaidron, maakt hij integraal deel uit van de School van Vresse. Tegenwoordig schildert Benjamin Gourmet nog steeds de landschappen die hem omringen en fascineren.

Biografie

Benjamin Gourmet werd geboren op 8 november in 1941. Hij groeide op in een groot gezin in een klein Ardeens dorpje in de gemeente Bouillon, in Bellevaux. Hoewel zijn vader landbouwer en bakker was en zijn moeder huisvrouw, had hij een passie voor tekenen. Voor Kerstmis ontving hij zijn eerste doos olieverf en zijn eerste pallet, gemaakt door zijn broer en neef. In 1960 studeerde hij af als leraar in het lager onderwijs aan het Saint Joseph Instituut in Carlsbourg. Hij oefende zijn beroep uit in Florennes en Corbion tot aan zijn pensioen. Zijn beroep liet plaats voor zijn passie voor schilderen en tekenen. Ondanks weinig glorieuze creaties in zijn vroege jaren, volhardde hij als autodidact. Hij ontmoette de aquarellist uit Hoei, Albert Warnotte, die hem leerde naar de natuur, de kleuren, de waarden, de schaduwen en het licht te kijken en ze te zien. Zijn eerste tentoonstelling dateerde uit 1970.

Zijn werken

De pittoreske plekjes van zijn regio zijn zijn favoriete onderwerpen, met een voorkeur voor besneeuwde landschappen. Hij beoefent verschillende technieken zoals acryl, waterverf, inkt en olie. Een tekening vormt de basis van elke realisatie in zijn figuratieve schilderijen. Benjamin Gourmet beeldhouwde een paar jaar met klei. Hij hield ervan zijn personages uit zijn schilderijen tot leven te wekken in drie dimensies. Wanneer hij zijn schilderijen niet in Vresse tentoonstelt, is het in zijn kunstgalerij in Bellevaux dat ze tentoongesteld zijn.

Lijst van de tentoongestelde werken:

 1. « Florenville »
 2. « Esch-sur-Sûre»
 3. « Frahan dans son écrin »
 4. « Soleil couchant sur le plat pays »
 5. « Membre »
 6. « Vresse, pont Saint Lambert »
 7. « Le séchage des tabacs »
 8. « Le coin des potirons »
 9. « Le petit déjeuner »
 10. « Fleurs printanières »
 11. « La flaque gelée »