Géo Warzée

Géo Warzée was vaak aanwezig in de vallei van de Semois en meer bepaald in Laforêt, waar zijn vrouw werd geboren, en al spoedig verbleven ze in Vresse. Hij kwam uit een tijd waarin hard werd gewerkt en de onschuld van kinderen maar kort duurde. Dat is wat hij vertaalde met zijn blik als schilder. Het museum van Hoei heeft ongeveer vijftig werken van deze kunstenaar, geschonken door zijn vrouw en zoon.

Biografie

Géo Warzée werd in 1902 geboren in Hoei en begon te tekenen toen hij nog maar 13 jaar oud was. Heel jong werd zijn aandacht getrokken door de reproductie van de werken van François Millet. Bij gebrek aan middelen kon hij zijn passie niet bevredigen en hij dompelde zich in het lezen. Hij werkte in een fabriek in Seraing en werd nadien huisschilder. Eindelijk kon hij les volgen aan de Academie en hij werd een kunstenaar met meerdere talenten, die zich uitte in schilderen, graveren, muziek, theater, schrijven en film. Hij was bij het grote publiek bekend om zijn etsen. Hij exposeerde voor het eerst in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel in 1929. De kritieken waren lovend. Zijn werken zijn te vinden in Belgische musea, in de koninklijke collectie en in privécollecties in Europa, Japan, de Verenigde Staten en Canada. Hij is ook verantwoordelijk voor de oprichting van het wereldfestival voor amateur- en onafhankelijke films, nadat hij de creatieve en bevrijdende rol van de film in de hedendaagse wereld had begrepen. Hij stierf in 1973 in Wanze.

Zijn werken

De kunstenaar schilderde intieme familietaferelen en landschappen met veel materiaal en in doorschijnende sferen. Een gevoel van eenzaamheid met een melancholieke zoetheid  komt uit zijn werken voort. Hij was gehecht aan de impressionistische beweging en hij schilderde op een eenvoudige en brede manier. Hij kan worden omschreven als een getalenteerde aquaforist, een kunstenaar die wist hoe hij zijn kunst populair kon maken zonder vulgair en nutteloos over te komen. Hij wist zowel hoe hij de woeste kant van het Ardeense landschap kon weergeven als de zachtheid van de uithoeken van de Provence die hem hadden verleid.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Marie Picot »
  2. « Honoré Grandgérard »
  3. « Paysage mosan »