Henri Spitsaert

Henri Spitsaert is een getalenteerde schilder die zichzelf al onderscheidde toen hij nog maar 15 jaar oud was door een portret van zijn vader te maken, kort voor diens dood. Zijn leven in Vresse, in een Ardeense woning in Maltournée, inspireerde hem veel. Hij koesterde de landschappen en gehuchten in de Ardennen die de basis vormen van zijn beste werken.

Biografie

Henri Spitsart werd in 1928 geboren in Châtelet. Zijn moeder stierf toen hij twee jaar oud was en hij werd grootgebracht door zijn grootmoeder. Hij volgde tekenlessen aan de industriële school van Châtelet. Op advies van Hector Chavepeyer en Gustave Camus volhardde de tiener, zodat hij de maturiteit kreeg die nodig was om ervan te leven. Hij vervolgde zijn leerschool door het verwerven van verschillende beurzen. Zijn vrouw, Yvonne Dorval, schonk hem zes kinderen. In zijn momenten van eenzaamheid zocht hij zijn toevlucht in het zuiden van Frankrijk om zich volledig te kunnen uitleven in zijn kunst. Zijn gezondheidsproblemen dwongen hem om de fabriek te verlaten en het café Saint-Charles in Montigny-sur-Sambre over te nemen, waarna hij uiteindelijk met pensioen ging. Het was in de Ardennen waar hij zich definitief settelde, dat hij een nieuwe manier van weergeven van landschappen ontdekte, door koude kleuren te laten vibreren om deze mysterieuze landschappen nauwkeurig weer te geven. Hij stierf in maart 1974 in Six-Planes terwijl hij zijn volgende tentoonstelling in La Glycine voorbereidde.

Zijn werken

Henri Spitsaert schilderde niet alleen landschappen, hij schilderde ook portretten met zeer expressieve gezichten, die zowel zachtheid als vastberadenheid weerspiegelen. Hij is ingedeeld bij de Ardeense meesters van winter- en sneeuwschilderijen. Zijn carrière was vrij kort omdat hij aan zijn hart lijdde, maar hij laat ons toch zijn buitengewone giften als colorist ontdekken. Ondanks een moeilijke periode is hij terug te vinden bij de eerste plaatsen van het Waals postimpressionisme.