Marcel Hubert

Marcel Hubert maakt deel uit van de « andere clan » van Vresse, die van de « Hostellerie de la Semois ». Hij heeft dus nooit tentoongesteld in « La Glycine ». Maar net als alle kunstenaars van de School van Vresse, markeerden het dorp Vresse en de regio Basse Semois zijn leven en zijn artistieke werk grondig.

Biografie

Marcel Hubert werd in 1926 geboren in Florennes, en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Bergen. Hij behaalde diploma's in schilderen, graveren en tekenen.
In 1955 verbleef hij in een verlaten wagon, op een heuvel, op de weg naar Petit-Fays, het naburige dorp. Een paar jaar later verhuisde hij naar de « Hostellerie de la Semois », in Vresse. Omdat hij financiële problemen had, was Marcel Hubert een personage dat vaak werd uitgebuit, hij dronk graag en aan het einde van de avond ruilde hij vaak één van zijn schilderijen in voor een laatste drankje. Hij verliet Vresse voor Oisy, in 1972, en leefde van zijn gravures.
Hij stierf in september 1975.

Zijn werken :

In zijn surrealistische werk gaf hij een belangrijke plaats aan de geboorte, het leven en de dood. Hij is beroemd om zijn gravures. Hij vermenigvuldigde de « benadering » met beweging en kleur, hij vond de grote ritmes van de natuur en slaagde er vaak in te verduidelijken wat « buiten » het zichtbare was. Marcel Hubert neemt ons elke keer mee in zijn werken, waarvan de één nog verrassender is dan de andere, zowel door de technieken die hij beheerste als door de diversiteit van zijn onderwerpen.

De Belgische Staat, de provincie Henegouwen, het Waalse Kunstmuseum van Luik en vele particuliere collecties bezitten werken van hem.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Les gémeaux »
  2. « Pentecôte »
  3. « Le faune triste »
  4. « Vresse »
  5. « Paysage forestier »