Albert De Villeroux

Albert De Villeroux is een kunstenaar in hart en nieren. Zijn beeldende werken maken deel uit van bijzondere collecties in de vier hoeken van de wereld, maar hij bleef trouw aan « La Glycine », waar hij regelmatig terugkeerde.

Uittreksel van een artikel gepubliceerd in « la Dernière Heure » in 1972: « Zondag vond in de Salons van « La Glycine », in Vresse, de vernissage plaats van de kunstenaar Albert De Villeroux, uitgenodigd door de eigenaar van de kunstgalerij, José Chaidron. Het is een voorrecht voor « La Glycine »  om een kunstenaar te verwelkomen wiens werken door critici gunstig werden becommentarieerd tijdens eerdere tentoonstellingen in Parijs, Keulen, Longwy en Brussel. »

Biografie

Albert De Villeroux werd geboren op 19 augustus 1934 in Aarlen. Hij studeerde drama, regie, theatergeschiedenis, schilderkunst en muziek aan het Conservatorium van Luik en Brussel.

Als vriend en penvriend van Jean Cocteau en Jacques Brel creëerde en animeerde hij in 1952 « La Compagnie des comédiens du Sud » en richtte hij het kleintheater « La Poudrière » op.

Hij is de auteur van toneelstukken, hoorspelen en geluid- en lichtshows. Hij realiseerde ook tv-documentaires voor de RTBF over Venetië, Andalusië, Turkije, Tunesië, Mancha en Calabrië.

Hij illustreerde daarnaast enkele werken: een boek van Jacques Huynen, een verzameling gedichten van Jacques Mercier en nam deel aan de illustraties van de « Verklaring van de Rechten van de Mens » naast schilders uit Europa. Hij realiseerde de portretten van de Belgische Eerste Ministers.

Albert De Villeroux ontving vele onderscheidingen tijdens zijn leven. Zoals in 1985 de « Biennale van Venetië Trophy » voor het geheel van zijn werken. Of in 1999 als « Beste Buitenlandse Schilder » op de internationale tentoonstelling in Bordeaux. Hij werd ook lid van de Accademia Internazionale « Greci-Marino » del Verbano, en hij is ridder van de Orde van Leopold.

Zijn beeldende werken zijn te vinden in een groot aantal particuliere collecties in Frankrijk, België, Canada, Nederland, Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg, Japan, Italië, Engeland, Zwitserland en Spanje.

Hij stierf op 5 juli 2011 in Yvoir.

Zijn werken

In de schilderkunst is de vrouw zijn favoriete thema. Als eerste modellen had hij alleen zijn vrouw Inès en hun dochter Nathalie. In een decor dat rijk was aan symbolen, vertegenwoordigde hij de vrouw als een godin. Een godin die zachtaardigheid en puurheid uitdrukt door haar trekken.

Zijn schildertechniek is bijzonder. Hij gebruikte lichte accenten van goudglitter en zeer discrete tinten blauw en groen.

In zijn schilderijen leverde Albert De Villeroux geen boodschap. Hij liet de verbeelding van de toeschouwer de vrije loop, alleen hij vindt de antwoorden die hij zoekt in zijn allegorische en metaforische werk.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Le temps somnambule »
  2. « Neiges de l’âme »
  3. « Les gardiennes de l’infini »
  4. « Equinoxe vernal »
  5. « Les heures en partance »
  6. « A l’enseigne de Kronos »
  7. « Sphinges festives »