Claude Collignon

Claude Collignon was gepassioneerd in schilderen en werd in 1962 opgemerkt door José Chaidron. Claude toonde hem zijn aquarellen en tekeningen, en José vond ze goed en introduceerde hem bij Marie Howet (1e prijs van Rome in 1922). De twee werden vrienden en ontmoetten elkaar vaak in « La Glycine ».

In 1974 exposeerde hij zijn werken in de salons van « La Glycine », met groot succes en goede recensies. Marie Howet moedigde hem altijd aan. Samen schilderden ze rechtstreeks in het landschap en ze gaf hem goede raad. Ze werd zijn meter in de schilderkunst.

Biografie

Claude Collignon werd geboren op 29 mei 1937 in Bouillon. Hij leerde het vak van stoffeerder-decorateur op de school van Luik, verhuisde in 1962 naar Bouillon en gaf vanaf 1983 twintig jaar les in zijn vak aan het Technisch Instituut van Libramont.

Hij was autodidact en liet zich inspireren door Albert Raty, een vriend van zijn ouders, Pierre Clouet, zijn peetvader in de schilderkunst, en Guillaume Edeline, zijn oud-leraar. Hij kreeg veel aanmoedigingen van iedereen: het waren altijd dezelfde woorden: « Het is goed, maar werk verder, zonder te stoppen! ».

Enkele jaren later exposeerde hij in « La Glycine » en de beloning kwam in 1979, toen hij de 1ste prijs Marie Howet ontving voor dertig kandidaten.

Hij stierf op 4 september 2010.

Zijn werken

Als figuratieve schilder voelde hij zich net zo aangetrokken tot landschappen en Bretonse havens als door de Ardennen, en hij maakte ook enkele goede portretten.

Zijn lievelingstechniek was olieverf maar hij was ook niet vies van aquarel. Zoals de heer Gilquin zo mooi zei: « Hij beschikt over veel finesse, suggestie, sfeer en vooral een constante zoektocht naar licht. »

Zijn belangrijkste en persoonlijke tentoonstellingen: Bretagne in 1977 in het stadhuis van Pont-Aven, Zuid Parijs in 1975, Parijs Concorde La Fayette in 1998, Knokke, Gent, Brugge en Brussel. Hij nam deel aan ensemble tentoonstellingen in Oostende en Antwerpen.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Portrait de José Chaidron »