Jacques Vander Elst

Jacques Vander Elst is in de eerste plaats een kunstenaar uit de Ardennen. Omdat hij jarenlang zijn atelier en woonplaats had in Vresse, was hij goed geplaatst om de natuur te begrijpen en haar hardheid uit te drukken. Zijn visie op de streek gaf zijn kunst een zekere kracht. Zijn donkere kleuren contrasteren met die van het kustlandschap van Bretagne. Maar de Ardennen zijn zoals ze zijn, donker, ruig, gekweld en laten weinig ruimte voor licht, dat gedwongen tussen de bomen moet sluipen. Jacques Vander Elst wist het ware gezicht van deze streek te schilderen.

Biografie

Jacques Vander Elst werd in 1925 geboren in Sint-Joost. Hij was enig kind en had al vroeg interesse in tekenen en opera. Zijn lievelingskunst was in eerste plaats lyrische zang, maar in 1944, toen hij zich moest verbergen om aan de deportatie te ontsnappen, wijdde hij zich aan de schilderkunst. Vanaf de bevrijding maakte hij carrière in het theater om uiteindelijk in 1960 terug te keren naar de schilderkunst en er zich volledig als een professional aan te wijden. Op zoek naar een woonst langs de Semois, reisde hij met zijn vrouw door de dorpen en in 1962 viel hij voor de charmes van het dorp Vresse. Hij vestigde zich er en liet zich inspireren door het pittoreske karakter. Hij stierf op 31 december 1991.

Zijn werken

Aangetrokken door de landschappen van de vele regio's die hij had doorkruist, was hij eerst en vooral een vreedzame landschapsschilder, maar hij wist ook hoe hij de wreedheid van het leven uit het verleden in zijn schilderij moest vertalen. Met borstel of mes vertelde hij ons zijn visie van de Ardennen, zacht en sereen, met donkere kleuren, maar altijd uitnodigend. Eenmaal per jaar kwam Bretagne met zijn zachte kleuren op zijn schilderijen terecht.

Lijst van de tentoongestelde werken:

 1. « Bretagne »
 2. « Retour de pêche, Bretagne »
 3. « Pêcheur breton »
 4. « Doëlan »
 5. « Autoportrait »
 6. « Les chalutiers »
 7. « Chapelle en pays bigouden »
 8. « Marée basse, Saint-Guénolé »
 9. « Plage à Kérity »
 10. « Chapelle de Port Blanc, Le Croisic, Bretagne »
 11. « Ferme vosgienne, Labaroche »
 12. « Les bleuets »
 13. « Le bouquet champêtre »
 14. « Les genêts »
 15. « Automne à Vresse »
 16. « Le pont de claies »
 17. « La forge à Laforêt »
 18. « Labaroche »
 19. « La procession à Vresse »
 20. « Dégel à Vresse »