Jeanne Portenart

Jeanne Portenart is vooral bekend om haar kleine « vakantiewerk » schilderijen, geschilderd in olie en willekeurig geborsteld tijdens haar reizen naar het buitenland en naar de Ardennen. Ze exposeerde elke twee jaar in « La Glycine ».

Biografie

Jeanne Portenart werd in 1911 geboren en kwam uit Brabant. Ze studeerde af aan de Academies voor Schone Kunsten in Brussel en Etterbeek. Ze stierf in 1991.

Zijn werken

Ze claimde dat ze van geen enkele school kwam, maar is zeker dichter bij abstractie dan bij figuratie. Haar werk tracht onbekende vormen en figuren na te jagen. Voor haar tentoonstellingen in Vresse presenteerde ze kleinere, meer figuratieve werken, op verzoek van José Chaidron die geloofde dat er in de Ardennen geen amateurs waren voor haar abstracte werken. Schilderen was voor haar « een manier van zijn, van luisteren, van het zien van een overeenstemming en onenigheid tussen mensen en dingen », maar ook van een manier van leven. Licht neemt een belangrijke plaats in, in haar werk, ze zei dat « naast schilderen, licht een zichtbare manifestatie van de waarheid is ». Haar werk is ontleend aan filosofie en reflectie.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Marie, 1947 »
  2. « Descente de croix »
  3. « Portrait de José Chaidron »
  4. « Portrait de Marie Howet »