Léon Frederic

José Chaidron en de School van Vresse bestonden nog niet op het moment dat de kunstenaar Léon Frederic in 1883 de Ardennen ontdekte. Hij is echter een schilder die onvermijdelijk deel uitmaakt van de School van Vresse.

Het voorrecht van zijn picturale activiteiten viel te beurt aan de regio, meer bepaald aan Nafraiture, een klein dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Vresse-sur-Semois. Hij schilderde er « les Ages du Paysan, le Repas de Funérailles, les Boëchelles » dat vandaag tentoongesteld wordt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn werk « la Sainte-Trinité » schonk hij aan de kerk van Nafraiture.

Hij was zeer bekend en gewaardeerd in Brussel en moedigde vele collega's aan om de regio met al zijn charmes te bezoeken.

Biografie

Léon Frederic werd in 1856 in Brussel geboren. Hij legde zijn middelbaar af bij de Josephieten. Gezien zijn aanleg voor tekenen, moedigde zijn vader, een welvarende juwelier, hem aan en stuurde hem naar verschillende bekende kunstenaars.

Hij kwam uit een rijke familie en verhuisde naar Italië om zich verder te ontwikkelen. In 1878 faalde hij in de « Prix de Rome », maar hij zette door en keerde een paar maanden later terug. Hij reisde graag en ontdekte landen als Engeland, Duitsland en Nederland.

In 1883 vergezelde hij zijn nicht naar de Ardennen, naar Nafraiture. Geïnspireerd door de regio, vestigde hij er zich meer dan twintig jaar en bereikte de top van zijn kunst met een combinatie van idealisme en realisme.

Hij was een man van een zeldzame eenvoud en stierf in 1940.

 Zijn werken

Hij schilderde historische taferelen, religieuze en symbolische onderwerpen, portretten, naaktschilderijen en landschappen.

Verheven tot de rang van baron door koning Albert in 1929 – op hetzelfde moment als James Ensor – staat hij bekend als één van de belangrijkste schilders van het symbolisme in België.

Zijn techniek kwam voort uit een lange leerperiode bij Belgische schilders zoals Jean Portaels of Van Keirsblick, maar ook door het observeren van de grote meesters van de Italiaanse schilderkunst zoals Michelangelo.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Le viatique à la paralytique »