Milo Dardenne

In 1966, na in de open lucht te hebben geschilderd, nam Milo Dardenne plaats op het terras van het hotel-restaurant « La Glycine ». José Chaidron zag de staat van zijn handen en vroeg hem om zijn werk te laten zien. Hij zei: « Meneer, ik houd van wat u doet, binnen de vijf jaar stelt u bij mij tentoon! ». Milo geloofde er niets van maar kreeg vijf jaar later een brief die hem aan de belofte herinnerde...

Biografie

Milo Dardenne werd in 1938 geboren in Houyet. Geen aanleg om te studeren, verliet hij zijn familie op de leeftijd van 18 om in Parijs van kunst te leven. Zang en tekenen. Overdag schetste hij de portretten van zijn toeschouwers, 's avonds animeerde hij kleine Parijse bistro's met zijn gitaar. Hij nam deel met Frédéric François aan het festival van Obourg en eindigde op de tweede plaats.

Zes maanden later, toen hij terug in zijn geboorteland de Ardennen was, aanvaardde hij een baan als opvoeder in Neufchâteau. Doordat hij nu zijn brood verdiende, kon hij zich eindelijk wijden aan zijn passie, schilderen.  Zijn minachting voor de burgerlijke klasse vormde de thema's in zijn schilderijen, net als in zijn liederen: de strijd tegen onrecht, broederschap, lofrede over kalmte en stilte. Hij schilderde de gewone mensen van de Ardennen zoals hij ook over hen zong.

Zijn werken

Milo Dardenne schilderde de diepe Ardennen waarop hij verliefd was. Hij koesterde de wereld van het bos, de jacht en de dieren. Zijn favoriete onderwerpen waren Ardeense personages van weleer. Door de verhoudingen te overdrijven, gaf hij reliëf aan zijn schilderijen en aan de actie van de scène. De opeenstapeling van verflagen gebeurde met brede penseelstreken en geeft een gevoel van materie en leven aan zijn onderwerpen.

Beïnvloed door Constant Permeke en Albert Raty, schilderde de kunstenaar van nature eenvoudige vormen zonder details, de voorkeur gevend aan het essentiële, de actie in zijn ogen.

Lijst van de tentoongestelde werken:

  1. « Le déneigement »
  2. « Le sanglier et les chiens »
  3. « A table »
  4. « Nettoyage des champignons »
  5. « Métro-Bureau-Auto »
  6. « Le débardage »
  7. « Les quatre fils Aymon et le Cheval de Bayard »